Waarom kiezen om sleutel-op-de-deur te bouwen?

Lees onze
inspiratieblog

Waarom kiezen om sleutel-op-de-deur te bouwen?

Als je plannen hebt om een nieuwbouwwoning te bouwen, kan je twee richtingen uit: je neemt zelf de touwtjes van het bouwproject in handen of je laat je nieuwe woning sleutel-op-de-deur bouwen. 

Velen denken bij een sleutel-op-de-deur project meteen aan het voordeel van een inrichting volgens de persoonlijke smaak van de koper.  En dat is zeker niet onterecht. Je krijgt als koper namelijk heel wat inspiratie door de architecten binnen het bedrijf én je hebt de vrijheid om vervolgens een design te kiezen die het beste bij jouw stijl past.

Maar er zijn meer voordelen dan dit decoratieve aspect alleen. Als koper geniet je bij een sleutel-op-de-deur woning vooral van het stressvrij bouwen en daar zijn verschillende redenen voor.

De snelheid van het bouwproces

Je hebt het vast en zeker al gehoord van vrienden of familie die zelf gebouwd hebben. Afspraken worden verplaatst of zelfs geannuleerd waardoor je agenda plots helemaal in de war is. Zo blijf je soms eindeloos plannen en lijkt de bouw van je huis wel eeuwig te duren. 

De aannemer van een sleutel-op-de-deur project werkt met een vast team aan onderaannemers en heeft verschillende projecten in portefeuille.  Hij ziet toe op een efficiënte werking van zijn onderaannemers en een snelle schakeling tussen de verschillende werven onderling. Als koper geniet je dus van het voordeel van een stabiel bouwtempo door een efficiënte coördinatie van bovenaf.

De coördinatie van het bouwproces

Bij een bouwproject komt heel wat organisatie, opzoekwerk en papierwerk kijken. Van aannemers zoeken tot bouwvergunning indienen, premies uitdokteren, aanvragen en noem maar op.

Een sleutel-op-de-deur bedrijf heeft reeds alle kennis voorhanden en is steeds op de hoogte van de nieuwste wetten in de bouwwereld. Ook het grote papierwerk en de organisatie wordt door het bedrijf zelf overgenomen. Als koper hoef je dus niet te panikeren dat je hier en daar iets over het hoofd ziet, integendeel. Je kan als koper stressvrij uitkijken naar een perfecte kant-en-klare woning die voldoet aan alle actuele vereisten.

Financiële bescherming

Tijdens de bouw van een nieuwe woning is het niet ongebruikelijk dat er doorheen het proces extra onvoorziene kosten opduiken. Denk bijvoorbeeld maar aan bijkomende werken door bijvoorbeeld waterschade. Het financiële totaalplaatje zal er op het einde van de rit vaak anders uitzien dan initieel verwacht.

Bij een sleutel-op-de-deur project geniet je als koper van de zogenaamde ‘wet Breyne’. Deze wet houdt onder andere in dat de totaalprijs van de woning op voorhand moet vastgesteld zijn.  Als koper heb je met dit transparante prijsbeleid een sterke zekerheid en kom je gedurende het bouwproces niet voor financiële verrassingen te staan.

Voltooiingswaarborg

Een ander punt binnen de ‘wet Breyne’, is de voltooiingswaarborg die je als koper geniet.  Het sleutel-op-de-deur bedrijf is bij wet verplicht om de koper de garantie te geven tot oplevering in een voorlopige fase en een jaar later de definitieve fase. Ook in geval van faling ziet het bedrijf erop toe om de woning af te werken volgens de besproken voorkeuren van de klant.