Verzekering gewaarborgd wonen: wat en hoe?

Verzekering gewaarborgd wonen: wat en hoe?

Een nieuwe woning is een heuse investering en de meeste mensen kloppen dan ook aan bij de bank voor die financiële steun. Maar wat als het misgaat en de maandelijkse aflossing van je hypothecair krediet in het gedrang komt? Er bestaat zoiets als de verzekering voor gewaarborgd wonen die je de nodige hulp kan bieden in dergelijke situaties.

Wat zijn de voordelen?

De verzekering voor gewaarborgd wonen is een éénmalige gratis verzekering van de Vlaamse overheid. Deze verzekering is voor alle werkende personen die een hypothecair krediet hebben afgesloten voor het bouwen, kopen of renoveren van een woning. Kortom, wanneer je een woning aankoopt en je werk hebt, krijg je in principe recht op deze verzekering.

Deze waarborg staat in bepaalde mate in voor de dekking van het hypothecair krediet wanneer de verzekerde deze niet meer kan betalen door arbeidsongeschiktheid of door onvrijwillige werkloosheid. In dit geval komt na een wachttijd van 3 maanden een tijdelijke ondersteuning van de Vlaamse overheid. Er wordt dan maandelijks tot maximaal 600 euro overgemaakt aan de bank. Bij arbeidsongeschiktheid komt de verzekeringsmaatschappij maximaal 36 opeenvolgende maanden tussen en bij onvrijwillige werkloosheid 18 opeenvolgende maanden. 

Kom ik hiervoor in aanmerking?

Te mooi om waar te zijn? Misschien. Er zijn natuurlijk enkele voorwaarden en regels aan verbonden. De verzekering loopt 10 jaar vanaf de datum van de aanvraag en stopt wanneer de verzekerde zelf niet langer in het huis woont omdat er bijvoorbeeld overgegaan is naar verhuring van het pand.

Om deze verzekering te kunnen genieten moet je minstens 50.000 € geleend hebben voor de bouw van je woning en je aanvraag ten laatste een jaar na de eerste kapitaal opname van je lening ingediend hebben. Je woning moet in het Vlaamse Gewest gelegen zijn en het moet je enige woning zijn. Bovendien mag de geschatte waarde van je woning niet hoger zijn dan 320.000 €.

Op vlak van het inkomen zijn er geen voorwaarden aan verbonden. Er wordt echter wel rekening gehouden met de maximale verkoopwaarde van de woning en bij nieuwbouwwoningen wordt er rekening gehouden met bepaalde energienormen. Je kan deze verzekering afsluiten binnen het eerste jaar na het aangaan van de hypothecaire lening.

Heb je plannen om binnenkort te bouwen, vraag dan zeker deze verzekering aan op www.wonenvlaanderen.be.

test