Zo bouw je jouw huis zo energiezuinig mogelijk - blog Kijk & Bouw

Zo bouw je jouw huis zo energiezuinig mogelijk

Vandaag is het Dikketruiendag, de dag waarop we wat meer aandacht besteden aan de klimaatsverandering. Ook bij het bouwen van een nieuw huis kun je daar rekening mee houden. Je kunt immers heel wat energie besparen zonder daarom aan comfort in te moeten boeten. Wij geven vier tips om jouw huis zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk te maken.

 

Tip 1: Houtskeletbouw is het antwoord

Houtskeletbouw is een erg energiezuinige manier van bouwen. Hout bezit namelijk van nature sterk isolerende eigenschappen en een hoge luchtdichtheid. Zelfs verwerkt blijft hout zijn regelende functie behouden en regelt het de CO2-opname. De vochtregulerende eigenschappen van hout zorgen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Hout is bovendien een natuurproduct dat relatief weinig energie vergt om te verwerken en weinig afvalstoffen produceert. Daarnaast is het ook gemakkelijk recycleerbaar bij afbraak van de woning. Kijk & Bouw werkt bovendien met hout uit beheerde bossen, waarbij er steeds meer nieuwe bomen geplant worden dan er gerooid worden. De natuurlijke CO2-regeling van hout blijft behouden. Het gebruik van hout als materiaal levert dus een belangrijke bijdrage tot de reductie van CO2 in de atmosfeer.

Tip 2: Deel je huis efficiënt in

Door rekening te houden met de oriëntatie van je woning kan je al snel 5 tot 10% besparen op de verwarmingskosten. Vang zoveel mogelijk gratis zonne-energie op door ten zuiden van je woning een groot glasoppervlak te voorzien. Zorg dat ruimtes zoals de keuken, de eetruimte en de zithoek zich aan deze kant van de woning bevinden. In het noorden plaats je beter de koudere ruimtes van je woning, zoals de garage en de berging. Verdeel je woning in afsluitbare kamers, zodat ze elk apart verwarmd kunnen worden en het niet nodig is om één grote ruimte in een keer te verwarmen. Bouw ook geen huis dat groter is dan je nodig hebt, want hoe groter je woning is, hoe hoger je energieverbruik.

Blijf op de hoogte

Ontvang als eerste nieuws over nieuwe woningen en opendeurdagen.

Tip 3: Isoleren, isoleren, isoleren

Een goede isolatie is essentieel voor een energiezuinige woning. Door in de winter de warmte binnen je woning te houden en de koude buiten te houden zorg je niet alleen voor een optimaal wooncomfort, maar draag je ook je steentje bij voor het milieu. Een goede isolatie beperkt namelijk de CO2-uitstoot aanzienlijk. Isoleren is bovendien de eenvoudigste en effectiefste manier om energie en geld te besparen. Met een goed geïsoleerde woning moet je je woning minder verwarmen en kan je tot 30% op je energiefactuur besparen. Je muren, dak en vloer grondig isoleren is dus de boodschap!

Tip 4: Maak gebruik van zonne-energie

De zon is de meest milieuvriendelijke energiebron die er bestaat en is bovendien gratis. Je energiekosten dalen aanzienlijk eenmaal de initiële investering in zonne-energie betaald is. Bovendien ben je minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen voor gas of stookolie en heb je recht op premies of subsidies van de overheid (zie energiesparen.be). Een bijkomend voordeel is dat een woning die uitgerust is met een zonne-energiesysteem in waarde stijgt.

Er zijn verschillende manieren om uw woning van zonne-energie te voorzien. Zo kan je efficiënt energie besparen met een zonneboiler en de installatie van pv-panelen. In de Kijk-&-Bouwwijzer gaan we hier dieper op in. Klik hier om de Kijk-&-Bouwwijzer te downloaden.

Contact

Velden met een * zijn verplichte velden.