15-161 | Kijk & Bouw | Bouwprojecten

Een woning kopen na de vermindering van de woonbonus?

Vorig jaar besliste de Vlaamse Overheid om het fiscaal voordeel voor de verwerving van een eigen woning enigszins te beperken. Er zou bespaard worden op de zogenoemde ‘woonbonus’ waardoor het voor gezinnen veel moeilijker zou worden om een eigen woning te verwerven. De krantenkoppen logen er niet om: 2014 was het laatste jaar waarin het interessant zou zijn om een woning te verwerven, de notarissen draaiden overuren om nog vlug vastgoedtransacties af te sluiten en vanaf 2015 zouden ze geen werk meer hebben want zou niemand nog een eigen woning kunnen kopen. Zorgden de besparingsplannen voor heel wat deining, uiteindelijk blijkt de impact niet zo groot te zijn. Even op een rijtje wat er nu eigenlijk veranderd is.

Particulieren die een eigen en enig huis verwerven na 1 januari 2015, genieten nog altijd van een fiscaal voordeel. Waar vroeger dat fiscaal voordeel bestond uit een hypothecaire vrijstelling, gaat het nu om een belastingvermindering. Het gevolg is dat het voordeel niet meer afhankelijk is van de hoogte van je inkomen: vroeger had je een groter profijt aan de vrijstelling naarmate je meer verdiende, op vandaag is de wet (eindelijk) gelijk voor iedereen: je voordeel is niet meer afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Er is vandaag een verminder van het basisvoordeel: het basisbedrag van vrijstelling is voor leningen afgesloten na 1 januari 2015 nog €1.520 i.p.v. €2.280 vroeger. De eerste 10 jaar krijgt u daarbovenop een verhoging van €760, indien dit ook het enige huis blijft dat u bezit. En als u 3 kinderen of meer ten laste heeft bij het aangaan van de lening, krijgt u nog es €80. Voor een modaal gezin met 2 kinderen dat een eigen en enig huis verwerft en daarvoor een hypothecair krediet aangaat, is er dus een woonbonus voorzien de eerste 10 jaar van €2.280 per ouder.

U krijgt hierop een belastingvermindering van 40%. Dus niet van 30 à 50%, afhankelijk van de hoogste schijf waarin u vroeger belasting betaalde, maar voor iedereen is het voordeel nu 40%. En deze vermindering geldt per belastingplichtige ouder in het gezin.

Hoeveel draagt de staat nu bij aan het verwerven van uw woning?

Een gezin, waarbij beide ouders een inkomen hebben, koopt in 2015 een enige en eigen woning en heeft op dat moment 2 kinderen ten laste. Zij gaan een hypothecaire lening aan voor 20 jaar. Het koppel krijgt de eerste 10 jaar een woonbonus van €2.280 per persoon. Hierop heeft iedere belastingplichtige een vermindering van belasting van 40%, of €912. Voor beide ouders samen bedraagt deze vermindering dus €1.824.
Na 10 jaar vermindert de woonbonus naar €1.520 (de verhoging van €760 valt weg) en is er dus nog een vermindering van €1.216 voor het koppel. Op 20 jaar heeft het koppel dus €18.240 + €12.160= €30.400 minder belastingen betaald door het toepassen van de woonbonus.

Voorheen zou het koppel tussen de 30% en 50% minder belastingen betaald hebben op een groter stuk woonbonus, wat concreet betekende dat je per persoon tussen de €17.077 en €28.462 belastingvoordeel genoot. Voor een koppel betekent de nieuwe regeling dus een verlies van tussen de €3.754 en €26.524 belastingvoordeel over die 20 jaar. Dat is een hele slok, maar vergeet ook niet dat de rentevoeten sterk gedaald zijn. En dat voordeel weegt nog een stuk meer door.

Enkele jaren geleden betaalde je gemakkelijk ruim 4% intrest op je hypothecaire leningen. Op vandaag vind je leningen die een rentevoet van 2,5% bieden, vast op 20 jaar. Per schijf van €100.000 betaal je dus zo’n €18.260 minder intrest op je lening dan enkele jaren geleden. Vanaf een lening van €100.000 heb je dus al het gemiddelde verschil in verlies van woonbonus minder aan de bank betaald over 20 jaar. En de meesten onder ons moeten meer lenen dan €100.000 voor het verwerven van een woning, dus de vermindering van het belastingvoordeel wordt meestal ruim gecompenseerd door de lagere intrestvoeten.

De praktijk leert ook dat de meeste mensen dat ingezien hebben: in 2015 werden notarissen niet werkloos, wel integendeel. De woningmarkt blijft bewegen en veel gezinnen blijven een eigen woning verwerven. De steun om een woning te verwerven van de overheid vermindert, maar de lage intrestvoeten compenseren veel.

Blijf op de hoogte

Ontvang als eerste nieuws over nieuwe woningen en opendeurdagen.

Contact

Velden met een * zijn verplichte velden.