Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/sites/web/kijkenbouwbe/www/wp-content/themes/kijkenbouw/template-parts/single-blog-posts-cat.php on line 12

Bouwen met een beperkt budget: 6 praktische tips

1. Keep it stupid simple

Ongeacht welke bouwmethode u verkiest, bijzonderheden in de constructie vragen een meerkost. Houd hier rekening mee voordat u begint te bouwen. Kies bijvoorbeeld voor kamers onder het dak in plaats van een volwaardig verdiep. Eenvoudige constructie zonder te veel franjes zijn meestal wel goedkoper, maar hierdoor hoeft u echter niet in te boeten qua architectuur. Hoewel de moderne look van uw huis langs de buitenkant minimalisme en design uitstraalt, kan dit in contrast staan met een trendy interieur gevuld met kleurrijke decoratieve elementen.

2. Euro’s per vierkante meter

De afmetingen van uw woning zijn een bepalende factor. De oppervlakte is namelijk recht evenredig met de kostprijs van de woning. Er bestaat een handige formule om op voorhand het aantal vierkante meters te berekenen dat u voor uw budget kunt bouwen. Bepaal uw budget en trek hier de btw en de kostprijs van de keuken en de badkamer af. Deel deze som door de prijs per vierkante meter en u hebt het aantal vierkante meters woonoppervlakte. Zonder in extremen te vervallen kunnen we stellen dat de bouwkosten per vierkante meter schommelen tussen de 1150 en 1250 euro per m² vloeroppervlakte (exclusief btw). Deze prijs is uiteraard afhankelijk van de locatie van uw bouwgrond en de hoeveelheid werk die u zelf kunt verrichten.

Bespaar daarnaast op uw bouwconstructie zelf. Bouw compact, beperk het aantal buitenmuren en kies voor een klein dakkopervlak. Optimaliseer uw woonruimte: grote ruimtes kunt u slim combineren, waardoor er weinig ruimte verloren gaat. Zo is een carport bijvoorbeeld een alternatief voor de bouw van een garage.

3. Hier waak ik

Bewaak uw budget. Maak op voorhand een gedetailleerde budgettering en bouw een reserve op. Zorg ervoor dat uw bouwbudget hoogstens uit 85% van uw maximale financiële mogelijkheden bestaat. Op die manier heeft u een reserve van 15% voor onverwachte kosten. Bepaal uw maximumlimiet en houd de kosten bij van de verschillende fases van het bouwproject, zoals de ruwbouw en de afwerking. Zo heeft u een goed zicht op alle uitgaven en kunt u aan budgetbewaking doen waardoor u onvoorziene kosten makkelijker kunt opvangen.

4. Bouwen voor dummy’s

Doe-het-zelf: als u zelf van aanpakken weet en een beetje handig bent, kunt u heel wat besparen op werkuren door sommige klussen zelf uit te voeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schilderwerken, behangen of zelf uw vloer betegelen. Via tal van eenvoudige online doe-het-zelf handleidingen kunt u hiermee een aardig centje besparen.

Steek zelf een handje toe bij de werken, maar overschat uw eigen kunnen ook niet. Slecht uitgevoerde elektriciteits- of plakwerken laten herstellen zullen alleen maar extra tijd en geld kosten. Wat u zelf doet, doet u daarom dus niet altijd beter.

5. Keep calm and think about the future

Denk vooruit. Houd al in een zo vroeg mogelijk stadium rekening met de uiteindelijke bestemming van uw ruimtes. Voorzie ook de nodige toepassingen die u later nog wil integreren maar waar u voorlopig nog geen budget voor heeft. Zorg bijvoorbeeld in alle slaapkamers voor een distributie-aansluiting.

Omgekeerd is het interessant om in een beginstadium geen onnodige uitgaven te doen voor zaken die u achteraf toch niet blijkt nodig te hebben. Zo zal een aparte kantoorruimte weinig nut hebben als u die niet zal gebruiken. Of kunnen standaarddeuren op termijn gemakkelijk vervangen worden door eikenhouten exemplaren.

Bij Kijk & Bouw denken we ook steeds aan de toekomst met ons concept van EVA-woningen. Hierbij kunt u opteren om unit per unit te bouwen naargelang uw budget en noden. Zo bepaalt u zelf wanneer u wat uitgeeft en bekomt u na verloop van tijd uw op maat gemaakte droomwoning.

6. To sign or not to sign?

Een typische reden voor meerkosten is… de bouwheer zelf. Bepaal niet blindelings de bouwfirma of architect waarmee u werkt. Het is belangrijk om een contract aan te gaan met experts in het vak die beschikken over een goede reputatie. Vraag ook altijd op voorhand naar een schatting van de uiteindelijke prijs.

Sleutel-op-de-deurfirma’s geven hierbij nog steeds de beste garantie voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien zijn kopers zo steeds beschermd door de Wet-Breyne, waardoor ze niet voor onverwachte kosten komen te staan. De wet vereist namelijk dat de prijzen op voorhand worden vastgesteld en gerespecteerd.