Met houtskeletbouw is uw droomhuis binnen handbereik.

Met houtskeletbouw is uw droomhuis binnen handbereik.

Houtskeletbouw is in België aan een stevige opmars bezig, en dat heeft zo zijn redenen. Met houtskeletbouw bouw je simpelweg goedkoper en sneller een nieuw huis. Daarnaast is het lage energieverbruik van je woning een groot voordeel. Daarom worden meer en meer woningen in ons land zo gebouwd. Er zijn heel wat boeiende ontwikkelingen en vernieuwende evoluties in technieken aan de gang, die bouwen met hout interessanter maken. Met de expertise van bouwbedrijf Kijk & Bouw, dat meer dan 60 jaar ervaring heeft met dit type woningen, maak je ongetwijfeld de juiste keuze voor je toekomstige woning.

Hout is wereldwijd altijd al het meest gebruikte materiaal geweest om woningen te bouwen. De laatste decennia werden weliswaar veel metalen en steenachtige materialen gebruikt. Maar daar lijkt steeds meer verandering in te komen, onder meer dankzij houtskeletbouw.

Bij de zoektocht naar een nieuwe woning moet je rekening houden met tal van factoren, waaronder de bouwtechniek. De keuze voor de bouwtechniek die het best bij je past, maak je niet in een vingerknip. Zeker in tijden van crisis en hoge energieprijzen denken we beter twee keer na voor we beginnen aan de bouw van een woning.

Daarom stellen we graag houtskeletbouw als techniek voor, dat aan populariteit wint in zowel binnen- als buitenland. Het is een duurzame en ecologisch verantwoorde bouwtechniek, en het is vooral goed voor je portemonnee.

De voordelen van houtskeletbouw zijn talrijk. In vergelijking met traditionele bouwtechnieken is houtskeletbouw vooral energiezuinig, zowel het bouwproces als het wonen op zich. Daardoor haal je een groter rendement uit je woning.

Ook de isolatie is uitstekend bij dit type woning. Hout is een ecologisch en duurzaam materiaal, waardoor je niet alleen bij de productie, maar ook tijdens het wonen zorg draagt voor het klimaat. Bovendien is het bouwproces ongeveer dubbel zo snel als bij traditionele bouw.

Een van de grootste voordelen bij houtskeletbouw is dat zo goed als alles mogelijk is. Je droomhuis komt op die manier binnen handbereik. Hoewel veel voordelen van deze bouwtechniek aan elkaar verbonden zijn, is het interessant om de voornaamste voordelen eens afzonderlijk onder de loep te nemen.

Lagere energiefactuur

Betaalbare energiefacturen zijn ver verwijderd van de huidige en soms bittere realiteit. De energieprijzen en -facturen schieten de dag van vandaag uit het dak. Wie plannen heeft om een woning te bouwen en droomt van lagere energiefacturen, zou wel eens zijn zin kunnen krijgen bij de keuze voor houtskeletbouw als bouwtechniek.

Je energiefactuur is automatisch veel lager bij deze bouwtechniek, onder meer omdat de warmte-isolatie van hout veel hoger ligt dan om het even welk ander “steenmateriaal”. Daardoor verspil je minder aan verwarming en bekom je een lagere energiefactuur. Je woning warmt ook sneller op, en in de winter blijft de warmte langer hangen.

Snel en goedkoop bouwproces

Time is money. En dat mag je bij houtskeletbouw best letterlijk nemen. De constructie van een houtskeletbouwwoning is verbonden aan een mooi financieel voordeel. De grootste reden daarvoor is dat je huis sneller gebouwd wordt.

Ten opzichte van traditionele bouwtechnieken is het bouwproces dubbel zo snel. Bij houtskeletbouw worden de wanden en vloeren op voorhand in een atelier of in productiehallen gemaakt. Daardoor kan de afwerking op de werf snel verlopen. Een beperkt aantal droge dagen volstaan om het dak te monteren of de ramen te plaatsen. De arbeidskosten zijn ook goedkoper, want er zijn simpelweg minder werkuren nodig bij het opzetten van een houtskeletbouwwoning.

Miniatuur houtskeletwoning

Uitstekende isolatie

Opnieuw goed nieuws voor je energiefactuur, want bij houtskeletbouw moet je aanzienlijk minder stoken om jouw woning warm te houden. Dit komt doordat de warmte-isolatie van hout veel hoger ligt dan om het even welk ander bouwmateriaal. Je woning heeft ook minder tijd nodig om op te warmen. In de winter is het dan ook sneller warm.

De houten constructie zorgt voor een perfecte isolatie, resulterend in een ideaal wooncomfort met een hoog rendement. Hout isoleert bovendien tot maar liefst vijftien keer beter dan beton. Met een betere isolatie komt ook een betere luchtkwaliteit, wat jouw woning gezonder maakt.

Daarnaast is er bij houtskeletbouw geen kans op schimmelvorming. Dat komt doordat de wand zo wordt opgebouwd dat elk gebruikt materiaal -van binnen naar buiten toe- steeds meer dampopen wordt.

Duurzaam en goed voor het klimaat

Aangezien mensen steeds bewuster en duurzamer gaan bouwen, is houtskeletbouw flink in opkomst. Niet alleen tijdens de productie hou je rekening met het klimaat, maar ook door simpelweg te wonen in je houtskeletbouwwoning draag je zorg voor het klimaat.
Indien je duurzaam wil bouwen dan is houtskeletbouw veruit de beste oplossing. Voor velen is dit aspect misschien wel het belangrijkste aan dit soort woningen: je bespaart niet alleen zelf een flink pak geld uit, je spaart er ook het klimaat grotendeels mee.

Brandveilig

Een niet te onderschatten voordeel om mee af te sluiten is brandveiligheid. Want jawel, dat is juist de sterkte van houtskeletbouw. Een massief stuk hout heeft immers een lange reactietijd en heeft een hoge temperatuur nodig om te ontbranden.

Mocht het hout toch gaan branden, duurt het lang voordat het hout daadwerkelijk zijn draagkracht verliest. Hout verkoolt, waardoor een isolatielaag om het hout heen komt, en dat vertraagt het inbranden van het hout. Het gevaar op instorten wordt dus langer uitgesteld.

Zoals je kan lezen, zijn de voordelen van houtskeletbouw in vergelijking met traditionele bouw talrijk. Het is niet alleen goedkoop, ecologisch en snel, het zorgt vooral ook voor een energiezuinige woning. Als je wilt besparen op alle domeinen van uw woning, is houtskeletbouw de geknipte oplossing. Kom daarom eens langs bij Kijk & Bouw, dan bekijken we samen hoe we de realisatie van je droomhuis kunnen waarmaken.

Wenst u nog meer te weten over houtskeletbouw?

Ga in gesprek met één van onze productspecialisten:

    [dynamictext dynamicname "CF7_get_custom_field key=’_location'” ]    test