De voordelen van hout als bouwmateriaal

De voordelen van hout als bouwmateriaal

Als je de dag van vandaag een nieuwbouwwoning wil bouwen, heb je de keuze uit verschillende bouwmethodes en -materialen. Hout is de laatste jaren aan een opmars bezig als bouwmateriaal. Hoe dat komt? Door de sterke voordelen van hout als bouwmateriaal en houtskeletbouw als dragende structuur voor een woning. Houtskeletbouw is immers klimaatvriendelijk en brandveilig.

Klimaatvriendelijk

Nieuwbouwwoningen moeten aan steeds strengere milieu- en klimaatvoorwaarden voldoen. Aan die voorwaarden voldoen met beton en staal als basismateriaal wordt dan ook steeds moeilijker. Er komt immers veel CO2 vrij bij de productie van staal en beton terwijl die uitstoot bij houtskeletbouw eerder beperkt blijft. Aangezien hout ook lichter is dan zijn tegenhangers, is er ook minder zwaar transport nodig.

Daarnaast kan
hout decennialang koolstof uit de lucht vasthouden, tot een ton CO2 per kubieke
meter hout. Hout is als bouwmateriaal dus koolstofnegatief; het haalt meer CO2
uit de lucht dan er bij productie, transport en assemblage vrijkomt. Bovendien
is het ook erg duurzaam. Wanneer men een huis in houtskeletbouw immers
afbreekt, wordt het hout immers hergebruikt in andere toepassingen.

Natuurlijk zou het niet milieuvriendelijk zijn als hout blindelings gekapt wordt om als bouwmateriaal te gebruiken. Daarom komt het hout dat als bouwmateriaal dient uit herbebossingsprogramma’s die ervoor zorgen dat er voortdurend nieuwe bomen worden aangeplant. Zo wordt de opslagcapaciteit in stand gehouden.

Houtskeletbouw klimaatvriendelijk

Brandveilig

Bij bouwen met hout rijst ook vaak de vraag of het wel een brandveilig materiaal is. En dat is een terechte vraag. Wanneer je je droomhuis bouwt, wil je immers ook een veilig en robuust huis. En ook daar is hout uitermate handig aangezien het bij brand immers langs de buitenkant verschroeit. Zo verloopt de inbranding erg traag en behoudt de dragende structuur haar sterkte langer.

Bovendien is het hout dat bij houtskeletbouw wordt gebruikt ook uitgebreid behandeld om nog brandveiliger te zijn. Behandeld hout is vaak nagenoeg even brandveilig als baksteen. Daarnaast worden de woningen van Kijk & Bouw langs de buitenkant beschermd door een bakstenen gevel.

'Veilig huis' - Handen boven huis

Overtuigd door houtskeletbouw als klimaatvriendelijk en brandveilig alternatief? Neem dan contact op met ons en we helpen je graag verder!

test