Een verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw

Een verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw

Als je vroeger een oude woning wilde slopen en een nieuwe in de plaats bouwen, moest je op dat proces 21% btw betalen. Enkel in 32 stedelijke gebieden genoot je van een gunsttarief van 6%. In het nieuwe federale regeerakkoord staat dat dat verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw zal gelden voor het hele Belgische grondgebied.

Meer heropgebouwde woningen

Door het verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw voorspellen experts dat het aantal heropgebouwde woningen met 35% zal stijgen. Die voorspelling is gebaseerd op eerdere cijfers. In de 32 stedelijke gebieden waar het verlaagde btw-tarief gold, stegen de sloopaanvragen namelijk met 35%.

Volgens diezelfde voorspelling zouden de btw-inkomsten door deze maatregel met 444 miljoen euro dalen. Als de stijging van 35% in sloopvergunningen er komt, zal dat het verlies echter grotendeels compenseren. Er zijn immers de fiscale inkomsten uit registratierechten en onroerende voorheffing.

Meer mogelijkheden

Organisaties zoals Bouwunie, de Confederatie Bouw, FABA en BVS zijn erg tevreden met deze nieuwe maatregel. Een oude woning slopen en heropbouwen aan een gunstiger tarief opent namelijk meteen meer deuren voor veel particulieren. Ze hebben immers meer opties voor de nieuwe woning die ze willen bouwen. Die nieuwe woning wil je immers volledig op jouw maat en daar is Kijk & Bouw de ideale partner voor. Houtskeletbouw leent zich immers zeer goed tot projecten waar personalisatie belangrijk is.

Samen met een projectverantwoordelijke maak je aanpassingen aan de houtskeletwoning die je wil. En dankzij het nieuwe btw-tarief heb je nu nog meer keuze waar je die nieuwe woning bouwt. Ontdek hier hoe Kijk & Bouw tewerk gaat voor jouw persoonlijke huis in houtskeletbouw.

Projectleider bekijken plattegrond van houtskelet woning

Ben je geïnteresseerd of heb je nog vragen? Contacteer ons gerust voor meer info en wij helpen je graag verder in de zoektocht naar jouw droomwoning.

test