Bouwplannen in 2019? Bouw nu al BEN!

Bouwplannen in 2019? Bouw nu al BEN!

Als je gaat bouwen moet je met heel wat zaken rekening te houden. Eén van die zaken is het bouwen van een energiezuinige woning. Hoe wordt de ‘energiezuinigheid’ van een nieuwbouwwoning nu precies gemeten en wat verandert er in 2019 en de komende jaren?

De energieprestatieregelgeving

Al sinds 2006 worden energie-eisen voor nieuwbouwprojecten vastgelegd in de energieprestatieregelgeving (EPB). De gebruikte maatstaf hiervoor noemt het ‘E-peil’.

Het doel is om het E-peil aan te scherpen tot we in 2021 de norm van E30 bereiken, het zogenaamde BEN-niveau (Bijna Energie Neutraal). Vanaf dan is bouwen volgens de BEN-principes de standaard voor alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en zelfs in heel Europa.

Het E-peil dat van toepassing is voor jouw woning stemt overeen met de periode waarbinnen de bouwaanvraag of melding is ingediend.  Die datum vindt je op het ontvangstbewijs van de gemeente of het postbewijs bij aangetekende verzending. Indien het E-peil van je woning hoger is dan de maximale waarde, dan krijg je een boete.

Dien je je bouwaanvraag nog in in 2019? Dan staat het E-peil vast op maximum E40. Vanaf 2020 wordt dit opgetrokken tot E35 om uiteindelijk in 2021 te BEN-norm te bereiken van E30.

Denk proactief. Denk ‘BEN’

Heb je bouwplannen in 2019 of 2020? Denk dan proactief en zorg dat je nieuwbouwwoning reeds voldoet aan het BEN-niveau van 2021. Dat brengt namelijk heel wat voordelen met zich mee:

  • Lagere energiefactuur

BEN woningen verbruiken heel wat minder energie voor de verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. De extra energiebesparende investeringen die je doet aan je huis betalen zich later uiteindelijk terug door een lagere energiefactuur.

  • Hogere verkoopswaarde

Misschien is het je plan om je huis later te verkopen? Weet dan dat het zeer interessant is dat je huis voldoet aan de BEN norm en daardoor ook goed in de huizenmarkt ligt.

Vermindering in onroerende voorheffing

Indien het E-peil lager is dan de vastgestelde norm, dan kan je in aanmerking komen voor een vermindering in onroerende voorheffing voor een energiezuinige nieuwbouw van 50 of zelfs tot 100%.

Voordelen bij de bank

Sommige banken bieden extra voordelen aan BEN-bouwers. Je woning krijgt namelijk een hogere marktwaarde door ook op langere termijn te voldoen aan de BEN-norm. Daarnaast betaal je maandelijks heel wat minder energiekosten dan eigenaars van een klassieke woning. Informeer je daarom bij je bank welke voordelen zij bieden.

Kijk&Bouw is gespecialiseerd in energiezuinige woningen. Indien je ons vermeldt te willen voldoen aan de BEN normen,  doen wij het nodige om je woning –naast je wensen, smaak en budget- ook zo energiezuinig mogelijk te maken en deze peil te behalen.  Neem contact op met ons voor meer info.

test