Bouwen in 2021? Dit zijn de nieuwe regels

Bouwen in 2021? Dit zijn de nieuwe regels

Een nieuw jaar, dat betekent vaak nieuwe wetten en regels. Ook voor nieuwbouwwoningen zijn nieuwe richtlijnen vastgelegd. Over de verplichting van de nieuwe BEN-normen hebben we je al verteld. De andere nieuwigheden leggen we je hier graag even uit.

Strenger E-peil

Wat het E-peil precies betekent en waarvoor het gebruikt wordt, lees je in een van onze vorige blogs. Dien je in 2021 een bouwaanvraag in? Dan mag het E-peil van je nieuwbouwwoning maar maximaal E30 bedragen (t.o.v. E35 in 2020). Dat heeft alles te maken met de nieuwe BEN-normen voor nieuwbouwwoningen.

Het goede nieuws is echter wel dat het maximale S-peil van een nieuwbouwwoning voorlopig wel op de huidige waarde blijft (S31). De verstrenging daarvan naar S28 zou extra kosten betekenen qua isolatiemateriaal en beglazing. Uitstel is echter geen afstel want vanaf 2022 zal het maximale S-peil voor een nieuwbouwwoning wel op S28 vastgesteld worden.

Voordeligere btw voor sloop en heropbouw

Wil je een oude woning slopen en op dezelfde plaats heropbouwen? Dan geniet je vanaf 1 januari 2021 van 6% btw in plaats van 21%. Dat heeft de nieuwe federale regering beslist. Dat maatregel is echter niet permanent want vanaf 1 januari 2023 stijgt het btw-tarief voor sloop en heropbouw opnieuw.

Man aan het boren in de muur

Eisen voor nieuwe verwarmingstoestellen

Ook voor de verwarming van je nieuwbouwwoning veranderen er vanaf 1 januari 2021 enkele zaken. Zo is het niet meer toegelaten om in nieuwbouwwoningen en bij ingrijpende energetische renovaties een stookolieketel te installeren.

Gelukkig zijn er minstens even goede alternatieven. Zo kun je je woning voorzien van een warmtepomp, waarmee je tot 40% energiezuiniger verwarmt dan met stookolie of aardgas. Bovendien kun je er ook je sanitair water mee opwarmen om er optimaal rendement uit et halen. Naast een warmtepomp kun je ook kiezen voor een aansluiting op een warmtenet, als dat er is. Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding aangesloten op een warmtecentrale of een grote fabriek met veel restwarmte.

Warmtepomp waarmee je energiezuiniger verwarmt

Veel van de nieuwe regels voor nieuwbouw dienen dus om je woning energie-efficiënter te maken. Als je voor een houtskeletwoning van Kijk & Bouw gaat, kan je er van op aan dat je woning vlot alle maatregelen haalt. Bovendien reken je ook op de duurzaamheid en de uitstekende isolatie-eigenschappen van hout als bouwmateriaal. Neem gerust contact op en zet de eerste stap richting jouw droomhuis.

test