Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw voor jou?

Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw voor jou?

In onze blog ‘waarom kiezen voor prefab bouwen?’ gingen we dieper in op de voordelen van de productiefase in een atelier.

Naast dit ‘prefab’ gegeven, is het ook interessant om even stil te staan bij de voordelen van houtskeletbouw.  Wat betekent dit precies en waarom zou je hiervoor kiezen en niet voor het traditionele metselwerk?

Houtskeletbouw vs. Traditioneel metselwerk

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de ondersteunende elementen bestaan uit houten stijlen en balken. De ruimte daartussen wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Bij een traditionele woning wordt er gebouwd met een spouwmuur bestaande uit een binnenspouwblad, een isolatielaag, een luchtspouw en het buitenspouwblad.

Aan de buitenzijde kan je in de meeste gevallen houtskeletbouw niet onderscheiden van een traditionele bouwmethode.  Voor het houten skelet wordt er immers een parament van gevelstenen gemetseld en aan de binnenzijde wordt het bekleed met plaatmateriaal en nadien op dezelfde manier afgewerkt als een stenen muur. 

Het verschil van houtskeletbouw met traditioneel metselwerk zit hem dus vooral in de dragende structuur. Dat verschil valt zeker niet te onderschatten en brengt heel wat voordelen met zich mee.

De voordelen van houtskeletbouw

1. De snelheid van het bouwproces

Houtskeletbouw is zonder twijfel een van de snelste bouwmethodes. De productiefase gebeurt in een kwestie van enkele dagen terwijl de montagefase in enkele weken is afgerond. De periode waarin je én huur moet betalen én krediet moet aflossen, wordt zo heel wat ingekort. Dat scheelt heel wat in de portefeuille.

2. Lagere energiefactuur

De warmte-isolatie van hout ligt veel hoger dan om het even welk “steenmateriaal”. De thermische isolatie is gemakkelijk en correct aan te brengen. Vermits houtskeletbouw een systeem is met holle ruimtes zijn hogere isolatiediktes mogelijk voor dak- en wandconstructies. Resultaat? Minder stoken en dus een lagere energiefactuur!

3. Instant gezond wonen

Doordat houtskeletbouw een droge bouwmethode is en er dus vrijwel geen water aan te pas komt, hoef je je huis niet uit te drogen zoals bij de traditionele woning. Je leeft vanaf de eerste dag in een aangenaam en gezond klimaat met een stabiele luchtvochtigheid. Schimmels, bacteriën, huisstofmijt en virussen hebben veel minder kans om zich te ontwikkelen. Ook in de toekomst blijf je van dit voordeel genieten vanwege de continue vochtregulerende eigenschappen van hout.

4. Dampopen constructie: geen kans op schimmel

In de winter verwarmen we onze woning tot ongeveer 20°C, maar buiten is het heel wat kouder. Doordat de warme lucht van binnen in contact komt met een kouder oppervlak (zoals de muur), zet die warme lucht zich om in water (condensatie) die vervolgens steeds naar buiten moet kunnen. 

Bij houtskelet bouw wordt de wand zo opgebouwd dat elk gebruikt materiaal, van binnen naar buiten toe, steeds meer dampopen wordt. Resultaat? Een vlotte afvoer zonder kans op schimmel.

5. Bio-ecologische bouwwijze

Hout is een nagroeibare grondstof. Bij een goed geordend bosbeheer zal er dus altijd hout beschikbaar zijn. Zo worden er dus geen grondstoffen en energie uitgeput voor onze volgende generaties en is de CO²-uitstoot beduidend lager vergeleken met traditioneel metselwerk. Zo help je alvast Moeder Natuur ook een handje.

6. Aanpassingsmogelijkheden

Misschien wil je in de toekomst nog renoveren of bijbouwen. Houtskeletbouw is een zeer flexibele bouwmethode waardoor men bijkomende gevels eenvoudig en snel kan optrekken. Je verkort hierbij aanzienlijk de bouw- of renovatietijd en voldoet terwijl ook aan de steeds strenger wordende energienormen.

Ook het creëren van een extra verdieping is zeer eenvoudig met houtskeletbouw. Dankzij het minder zware gewicht moet het bestaande gebouw doorgaans niet verstevigd worden.

Heb je interesse in een nieuwbouwwoning uit houtskelet? Kijk&Bouw luistert graag naar je wensen en biedt je vrijblijvend een voorstel op maat.

test